A valóság felismerése a szavakon túl kezdődik

A nonduális Bodywork mozgás- és érintés orientált önismereti csoportjain ráláthatsz a szenvedéseidet okozó szokásaidra egy új nézőpontból. A tested jelzéseire figyelve tanulhatsz meg elfogadni, szeretni, tartani a határaidat, alkalmazni az én-erődet és szabadon megélni az érzéseidet…

A bodywork egy tánc- és mozgásterápiából kifejlesztett önismereti módszer, ami a tudatod felszabadításán és a jelen érzékelésed fejlesztésén keresztül segít kapcsolatba kerülni a testeddel és az érzéseiddel

Ha van problémád…

 

Talán egy borús őszi napon történt, amikor egyszer csak arra eszméltél, hogy

  • már nem vagy boldog, nem élvezed úgy a munkád, nem szeretsz hazajárni, és nem is emlékszel mióta van ez így.
  • eltűnt és hiányzik az intimitás a kapcsolatotokból, az érintések és az ölelések már nem olyan gyakoriak, mint amikor még szerelmesen alig vártátok, hogy újra összebújhassatok.
  • a szex sem a régi és talán még magadnak sem mindig mered bevallani, hogy már nem kívánod úgy őt, nemhogy neki.
  • a megértő szavak és a gyengéd gesztusok is kikoptak. Többet veszekedtek, de a konfliktusokat nem tudjátok megoldani. Ritkán tudtok szívből örülni egymásnak, és önfeledten együtt lenni, neked pedig fogalmad sincs mi változott.

Lehet, hogy ezeket felismerve több önismereti módszert is kipróbáltál már és látod mennyit változtál, de érzed, hogy a mélyben még mindig szunnyadnak olyan energiák, amik hétköznapjaidra gyakorolt hatását tehetetlen szemlélőkét figyeled és éled meg. “Nem ezt akartad válaszolni, és megbántani sem akartad” – mondod magadnak, de egy érzés hirtelen elöntött…

Van megoldásod is…

 

A tapasztalás a testen keresztül történik. Testbe születtél, testben élsz és a testedben éled meg és dolgozod fel az élményeidet, és ide tárolod el a téged ért hatások összes lenyomatát is.

A testedhez kapcsolódik a személyiséged is, amivel értelmezed az élményeidet. A testedben azonnal megjelennek az érzések és ráadásul akkor is, ha te nem vagy tudatos rájuk. Ez a te saját érzékszerved, amivel érezni tudod, hogy mi történik benned és körülötted.

A testedben élve mozdulsz, gondolkozol és beszélsz. Előbb volt tested, s előbb értek kellemes és traumatizáló hatások, semmint gondolkodni és beszélni tudtál volna.  Ha újra megtanulsz kapcsolódni a testedben felbukkanó érzésekhez és tudod értelmezni ezeket a jelzéseket, akkor az itt és most bölcsessége alapján újra fogod tudni, hogy mi éppen a legigazabb benned.

Az érzések pontosan megmutatják, hogy mire vágysz, mit szeretnél, jó-e még neked vagy már változtatni szeretnél. Jelzik neked, ha félsz, ha bűntudatod van, vagy megbénít a szégyen.

A testedből kiindulva, a tested jelzéseire figyelve tudatosíthatod és felismerheted az érzelmi blokkjaidat a hozzájuk tépőzárként tapadó gondolatokkal együtt. Legyen azok elfojtott érzések vagy spontán érzelem elöntések, a dühtől a szorongásig. S hogy pontosan hogyan és mikkel is tudsz dolgozni ezzel a csoportos önismereti módszerrel?

Hogyan dolgozhatsz magadon egy Bodywork csoportban?

 

A csoport alkalmak során többnyire párban, hármasban, ritkábban négy-öt fős csoportokban dolgozhatsz, de gyakran előfordul az is, hogy a teljes csoport együtt dolgozik. A párok és az együtt dologzó csoporttagok szabadon kiválaszathatják egymást.

Egyszerű helyzetekbe csöppentek, ahol megfigyelheted és tudatosíthatod, hogy a különböző hatások, mint például amikor megérintenek vagy te hozzáérsz valakihez, egy feléd tett mozdulat, vagy egy instrukció hogyan hat rád?

Kipróbálhatsz új dolgokat, amiktől eddig féltél, kísérletezhetsz mi történik, ha nem a megszokott módon döntesz és reagálsz egy helyzetben, és ráadásul azonnali visszajelzést kaphatsz csoporttársaidtól, hogy milyen érzés volt nekik, amit tettél vagy éppen nem tettél meg.

A lényegi különbség más önismereti módszerekhez képest, hogy bodywork csoporton csak a nyitókörben és a megosztókörben beszélünk, amikor elmesélhetjük mit tapasztaltunk és éltünk meg a folyamat alatt, aminek köszönhetően sokkal mélyebb tudatszinteken tudsz dolgozni és tapasztalni.

STOP szabály

Itt minden arról szól, hogy szabadon megélhesd, ami a legigazabb benned. Ezt biztosítja a STOP szabály is, amivel bármikor bárkit megállíthatsz, ha olyat tesz, amit te nem szeretnél.

S mivel mindenki más is így tesz, ezért megengedheted magadnak, hogy az érzéseid alapján szabadon mozdulj, hiszen bízhatsz abban, hogy a másik is megállít téged, ha olyat teszel, amit ő nem szeretne.

Mivel dolgozhatsz a Bodywork önismereti csoportokon?

.

Én-erő és apai konfrontáció

Hol vannak a pillanatnyi határaid? Jól esik, élvezed, szereted? Mire mondasz IGEN-t és meddig? Nem tetszik, fáj, dühít vagy unod már? Mersz-e NEM-et mondani?

Intimitás és anyai szeretet

Úgy érzed nem szeretnek? Mások nem fogadnak el? Vagy te nem tudsz elfogadni másokat? Nem lehetsz önmagad? Szeretnél kérni, de nem mersz? Szeretnél egy érintésben megpihenni és feltöltődni? Szeretnél szeretettel érinteni és ölelni?

Meditáció

Szeretnél fejlődni az itt és most érzékelésében? Megengedni, hogy az legyen, ami éppen történik? Tudatában lenni annak, ami van és élvezni ennek a képességednek az előnyét a kapcsolataidban és a munkád során?

” …Először rájöttél, hogy a tested nem te vagy. Aztán azt élted meg, a tested lehúz és hátráltat. Majd rájöttél, hogy kincsed és eszközöd utadon.

 

A személyiséged sem te vagy. De nem is „eldobandó egó”, hanem meder, ami megtart. Annál inkább szolgálja lényed, minél kevésbé gyenge és elakadt… “

Pecsenka Nóra
pszichológus
bodywork csoportvezető és oktató
jógaoktató

Pecsenka Nóra pszichológus

Röviden, egy 4 perces videóban arról, hogy mi is az a bodywork és hogyan kapcsolódik a jelenléthez?

Bodywork csoportok

Bodywork önismereti csoportok rendszeresen indulnak a pár alkalmas és párnapos workshopoktól a 200 órás önismereti csoportokig. A képzéshez szükséges önismereti saját élményt az oktatók által indított csoportokon szerezheted meg, ha szeretnéd tanulni is a módszert.

A bodywork csoportokon saját élményeken keresztül a testtudat szintű jelen tudatosság mélyítését és átdolgozását célozzuk meg, kiemelten a verbalitás előtti időszakban, a magzati és testbe inkarnálódás körüli tapasztalások során szerzett és elraktározott élmények felszínre hozásában és megdolgozásában segít önismereti utadon.

A gombra kattintva további információkat fogsz találni a hamarosan induló csoportjainkról.

Ha szeretnél friss információkat kapni a közeljövőben induló csoportjainkról, akkor a gombra kattintva add meg a neved és az email címed.

A bodywork csoportokban megtanulhatod megengedni magadnak, hogy azt tapasztald meg, ami a legigazabb benned, és aszerint tudj dönteni, azt tudd képviselni, amit valójában gondolsz és érzel.

Ha másokat kísérsz önismeretben, akkor egy olyan módszerrel ismerkedhetsz meg, amivel a verbalitás által már el nem érhető területekre is tudsz kísérni.