Miben és hogyan segít neked a Bodywork, mint önismereti út?

A bodywork egy testből kiinduló, mozgáson alapuló önismereti módszer. Eredetileg tánc- és mozgásterápiának hívták, amely Tánc ugyan, ha minden mozdulatod tánc, és terápia, amennyiben minden fejlődés az.

A tánc és a mozgás közel egyidős az emberiséggel. A mozgás segít kifejezni gondolatainkat, érzéseinket. Táncolunk, ha boldogok vagyunk, táncolunk ha szomorúak, feszültek és van amikor nyugodtan ringatózunk meghallva egy ismerős dallamot. Mozgunk szabályok szerint és mozdulunk szabadon. Testünk hűen tükrözi a bennünk zajló folyamatokat: elakad a lélegzetünk, összerezzenünk a félelemtől, remegünk a dühtől, és mélyet sóhajtunk bánatunkban. Mindannyiunknak egyedi mozgása van. Biztos veled is megesett már, hogy nagyon távolról felismerted egy közeli ismerősödet vagy barátodat.

A bodywork tehát egy testtudatosságon alapuló csoportos önismereti módszer.

Itt azonban nem előre meghatározott mozdulatok energetikai, érzelmi és gondolati hatásait vizsgáljuk magunkban, ahogy például a jógában. A sorrend fordított: a személyiségünk és lényünk energiái, érzelmei szabadon mozdítják a testünket. Nincsenek kötött mozdulatok, formák, ászanák. A bodyworkben azon van a hangsúly, hogy az lehessen, ami van. 

 

Nem teljesítendő feladatok vannak, hanem helyzetekbe és szituációkba kerülsz, amik meghívják benned a témáidat.

A legigazabb mozdulataidra, a legigazabb kapcsolódásaidra találhatsz rá. Itt leteheted a szerepeidet vagy éppen felismerheted azokat, elengedheted az elvárásokat és szabadon mozdulhatsz az itt és mostban.

 

“… A bodyworkben azon van a hangsúly, hogy hadd lehessen az, ami van…

Hogy néznek ki egy bodywork csoporton az önismereti folyamatok?

Miben segít neked a bodywork?

Képzeld el, hogy minden, ami korábban az életed során veled történt, annak emléke, lenyomata a testedben elraktározódott. Ezek az elraktározott élménytartományok, energiacsomagok tudatosan és verbális úton nem érhetőek el. A bodyworkben az érintések és mozdulatok hatására ezek a testedben lenyomatot hagyott korábbi élmények a felszínre kerülhetnek, így lehetővé válik a korábbi traumák felismerése, átírása, feloldása és megfejlődése.

Sőt, a bodywork még ennél is több. Továbbnyúlik az ez életi tapasztalatokon, hatásokon és jelentős szerepet kap benne a magzati időszak, az inkarnáció (a földre leszületés) és a transzperszonális (a személyesen túli, a spirituális) megélések is.

Figyelj, ez fontos! Itt nem csupán a traumákat tárjuk fel. A pozitív minőségek megélését is kiműveljük, mint amilyen például az öröm, szeretet, biztonság és énerő. Sok esetben, a traumáink, elfojtásaink és hasításaink következményeként ezekhez a pozitív minőségekhez sem férünk hozzá magunkban. Lehet, hogy meglep, de a szeretet, az örömérzet, a biztonság és az énerő szintén erősíthető gyakorlással. A bodywork csoportokban tehát gyakorolhatod a pozitív érzéseid, minőségeid felkutatását,  megélését, növelését is.

A végső transzperszonális szinteken a cél pedig már az, hogy felismerd és közelebb kerülj valódi önmagadhoz, vagyis egyre inkább az itt és most teljességéhez segítenek, ahogy tudatosítod az élményeidet. Mintha csak meditálnál. A tudatosságod fényével, a tisztán látás képességével érintheted és tudatosíthatod az árnyékban húzódó énállapotaidat, hogy a magasabb transzcendes és a mélyben húzódó regresszív részeid és énrészeid össze tudjanak kapcsolódni, s ezáltal válj egy egyre egységesebb, hitelesebb és EGÉSZségesebb Önmagaddá.

 

Miben más, és miben hasonlít a bodywork más önismereti módszerekhez?

Módszertanilag a bodywork módosult tudatállapotban dolgozik. Hasonlóan, mint például egy hipnoterápiában (pl.: KIP), vagy egy meditációban a tudat enyhébb, vagy mélyebb módosulását élheted meg bodywork csoportban. Miért jó ez neked?

Azért, mert így a tudat szerkezetének megváltozásával könnyebben férsz hozzá a lenyomott, elfojtott, elutasított tartalmaidhoz. Ezt úgy képzeld el, mint például amikor álmodsz. Ilyenkor módosul a tudatod és megszűnik a lineáris logika. Látszólag valószerűtlen, össze nem illő dolgok történnek az álmodban, amely történéseket később több féleképpen, több szinten is tudsz értelmezni, mivel az álmodban megjelenő szimbólumok összesűrített jelentéstartalommal bírnak. Így történik ez veled a bodyworkben is.

A szuper az a bodyworkben – ahogy más módosult tudatállapottal dolgozó önismereti módszerekben is – hogy a változás, a fejlődés eléréséhez nem szükséges minden történésedet logikus szinten megértened. A testedben megélt folyamatok akkor is elindítják benned a változást, ha pontosan nem érted, mi is történt veled.

 

Hogyan dolgozhatsz magadon a bodywork önismereti csoportokon?

A csoport során többnyire párokban, triádokban, kisebb, négyes-ötös csoportokban, vagy a teljes csoporttal egyben dolgozunk. Ilyenkor megfigyelheted és tudatosíthatod, hogy a különböző érintések, mozdulatok, instrukciók hogyan hatnak rád, és kipróbálhatsz, kísérletezhetsz új minták, reakciók kialakításával is, s mivel csoportban zajlik a folyamat, azonnali visszajelzést kapsz csoporttársaidtól a hatásról, amit elértél.

Mozdulatoddal, érintéseddel hatsz rájuk, és ők viszont hatnak rád mozdulataikkal és érintéseikkel.

A pszichodrámához hasonlóan előfordul az is, hogy a csoport egyik tagja egyéni folyamatban főszereplővé válik, és a csoport kíséri őt ebben a folyamatban. Ilyenkor mindent, ami a testedben történik, megjelenítünk kívül, a külvilágban is. Ha például érzel egy melegséget a hátadon, akkor ezt megjelenítjük, és valaki melegséget fog adni a hátadnak. Ha érzel egy nyomást a karodon, akkor valaki nyomni fogja a karodat, és így tovább.

 

Miért működik a te esetedben is a módszer?
A csend ereje…

Különbség a pszichodrámához és más verbelitással dolgozó módszerekhez képest, hogy a bodyworkben kevés verbalitás, azaz beszéd van. Jellemzően az egyéni folyamatok elején van jelen a beszéd, és folyamat közben ez jelentősen lecsökken. Inkább egy-egy szó, fontos mondat hangzik el, s nincsenek párbeszédek. A pszichodrámától eltérően szerepcserék sincsenek. A minimális beszéd és szerepcsere mentesség, valamint a testben zajló folyamatok tudatosítása segít téged abban, hogy a verbalitás előtti kicsi baba, vagy magzat kori, vagy inkarnációs, transzcendens rétegekhez elérj és átdolgozd ezeket a megéléseidet.

A bodyworkben a családállításhoz hasonlóan állítós terek is létrejöhetnek egy-egy folyamat közben, s ilyenkor ezzel a mezővel dolgozunk. Jellemzően azonban egy-egy folyamat részek zajlanak állítós térben.

A bodyworkben a beszéd nélküliség mellett nagyon fontos eszköz a zene és a csend is. A folyamatok során tudatos zene- és csend választással segítünk téged az elmélyülésben. Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy részt vegyél bodywork csoportjainkon, akkor jelentkezz a csoportunkba itt! (link) Ha kérdésed merül fel, akkor itt (link) teheted fel őket egyesületünknek.

Ha szeretnél információkat kapni az induló csoportjainkról, akkor a gombra kattintva add meg a neved és az email címed.

Módszertanilag a bodywork módosult tudatállapotban dolgozik. Hasonlóan, mint például egy hipnoterápiában (pl.: KIP), vagy egy meditációban a tudat enyhébb, vagy mélyebb módosulását élheted meg bodywork csoportban, ami így hatékonyabb és eredményesebb önismereti munkát illetve személyiség fejlesztést tesz lehetővé.

Kérdésed van? Írd meg nekünk:

14 + 4 =

A folyamatok során tudatos zene- és csend választással segítünk téged az elmélyülésben.