Kérdések és válaszok a bodywork módszerről érdeklődőknek, szakmabelieknek és képződni vágyóknak

Honnan származik a „Bodywork” elnevezés, és mit jelent a “bodywork” szó?

 

Pecsenka Nóra, a Bodywork módszerének megalkotója Bodyworknek nevezte el ezt a fajta önismereti munkát, vagyis a tudat önismereti “munkáját” a testben, rokon szellemiségben Byron Katie módszerével, a “The Work”-kel.

A mi módszerünkben, a Bodywork folyamatok során a testünk segítségével történik az önismereti munka, így ismeri fel a tudat önmagát (az önismeret legmélyebb értelmében,) és így dolgozunk önmagunk fejlesztésén (a szó hétköznapi értelmében).
Az utóbbi 10 évben széles körben lett ismert a Bodywork módszere Magyarországon, rengeteg különböző önismereti körben.

Angolszász nyelvterületen a bodywork kifejezés egyébként (így kisbetűvel írva) egy gyűjtőfogalom, mely különféle, érintéseket, mozgatást és mozgást alkalmazó fejlesztő módszereket foglal magába, mint például masszázsokat, mélyszöveti manipulációt, légzéstechnikákat vagy akár mozgástudatosságot ösztönző gyakorlatokat, mozgássorokat.

 

 

 

Milyen szemlélettel és emberképpel dolgozik a Bodywork?

 

A Bodywork önismereti módszer a wilberi integrál szemléleten alapul. Nonduális emberkép áll mögötte, vagyis az itt és most teljességéhez igyekszik segíteni.

 

A keleti tradíciókban a spirituális úton járók elvonultak a világ elől, hogy transzcendensbe nyíló lényük és a személyiségük még meg nem haladott részei ne kerüljenek összeütközésbe. Ma már más időket élünk, amelyben még ősi tradíciók vezetői is arra biztatnak, hogy a mindennapi életbe ágyazva – vagyis a nehezebb úton – ébredezzünk. Nyugaton a tradicionális lélektan a betegségeken és elakadásokon keresztül az integrált személyiségig kísér.

 

A teljesség felé a transzperszonális pszichológia tette meg a következő nagy lépést a pszichológiában, majd Ken Wilber a keleti filozófiák valódi lényünkre vonatkozó tanításait összefésülte a nyugati emberkép lélektanával, és egységes filozófiai rendszerbe foglalta azt.

 

 

 

Mi az a nonduális tudat?

 

A wilberi tudatszintek “anyaméhe” a nonduális tudat. A nonduális filozófia szerint minden egy, hiszen mindenben és mindenkin keresztül az eredendő és meg nem nyilvánult egység létezik és ölt formát. A nonduális tanítás szerint az, hogy elérd-e a végső teljességet, nem gyakorlás és fejlődés függvénye, mert csak a ráébredés tapasztalata adhatja meg az igaz önvalód megélését. Egyfajta felébredés ez az “itt és most”-ban.

 

 

 

Milyen további módszereket és irányzatokat ötvöz a Bodywork?

 

 

 

Meditáció: A Bodywork – a meditációhoz hasonlóan – a tudaton, a tudatosságon és a testtudatosságon alapul. Bodywork-folyamatokban nem előre meghatározott mozdulatok energetikai és érzelmi, gondolati hatásait vizsgáljuk, ahogy a jóga, hanem fordított a sorrend: a személyiségünk és lényünk energiái, érzelmei mozdítják a testünket, mint egy meditációban.

 

Jóga: Egy-egy Bodywork folyamatban nemcsak a fizikai testtel, hanem a finomtesttel, a pránatesttel, illetve az érzelmi és mentális testtel is dolgozunk. Mint ahogy a jógában is tapasztalható, sok minden tud változni a testi energetikai folyamatok során – akár anélkül is, hogy pontosan tudnánk, hogy mi történt. 

 

   

  
  

   

  Mi történik egy Bodywork folyamatban?

   

  A módszerben egyaránt hangsúlyt kap az egyéni és kapcsolati munka is.

   

  A módszer fő hatótényezői: a testbehozás, csoportépítés és erőforráskeresés (bizalom, énerő). Egy-folyamat lezárulása után fontos a szavakban való megragadás és az élmények tudatosítása is.

   

   

   

  Kiknek ajánlott a Bodywork?

   

   A Bodywork nem betegségek gyógyítására ajánlott, hanem önismeretben fejlődni vágyóknak, valamint úton járók számára az egészségesség és a teljesség felé. Az egyesület foglalkozik önismereti csoportvezetők képzésével is, amely a pszichoterapeuta szakképzésben azonban nem akkreditált.

   

  A Bodywork önismereti módszer a transzperszonális pszichológia, pontosabban a wilberi integrál szemléleten alapul. Nonduális emberkép áll mögötte, vagyis az itt és most teljességéhez igyekszik segíteni.

  Ha szeretnél információkat kapni az induló csoportjainkról, akkor a gombra kattintva add meg a neved és az email címed.

  Kérdésed van? Írd meg nekünk:

  12 + 12 =