Kérdések és válaszok a bodywork módszerről érdeklődőknek, szakmabelieknek és képződni vágyóknak

Eredetileg honnan származik a „bodywork” elnevezés?

AZ USA-ban és Nyugat-Európában a bodywork kifejezést különféle, érintéseket alkalmazó módszerekre, például masszázsra, mélyszöveti manipulációra, mozgástudatosságra vagy akár önismereti folyamatokra használják. 

 A módszer megalkotója, Pecsenka Nóra találónak találta ezt az önismereti módszert is “bodywork”-nek, test(ből kiinduló) munkának nevezni, inspirálódva Franz Renggli, svájci pszichoanalitikus munkásságából.

 

Milyen szemlélettel és emberképpel dolgozik a bodywork?

A bodywork önismereti módszer a wilberi integrál szemléleten alapul. Nonduális emberkép áll mögötte, vagyis az itt és most teljességéhez igyekszik segíteni.

A keleti tradíciókban a spirituális úton járók elvonultak a világ elől, hogy transzcendensbe nyíló lényük és a személyiségük még meg nem haladott részei ne kerüljenek összeütközésbe. Ma már más időket élünk, amelyben még ősi tradíciók vezetői is arra biztatnak, hogy a mindennapi életbe ágyazva – vagyis a nehezebb úton – ébredezzünk. Nyugaton a tradicionális lélektan a betegségeken és elakadásokon keresztül az integrált személyiségig kísér.

A teljesség felé a transzperszonális pszichológia tette meg a következő nagy lépést a pszichológiában, majd Ken Wilber a keleti filozófiák valódi lényünkre vonatkozó tanításait összefésülte a nyugati emberkép lélektanával, és egységes filozófiai rendszerbe foglalta azt.

 

Mi az a nonduális tudat?

A wilberi tudatszintek “anyaméhe” a nonduális tudat. A nonduális filozófia szerint MINDEN EGY, hiszen mindenben és mindenkin keresztül az eredendő és meg nem nyílvánult EGYség létezik és ölt formát. A nonduális tanítás szerint az, hogy elérd-e a végső teljességet, nem gyakorlás és fejlődés függvénye, mert csak a ráébredés tapasztalata adhatja meg az igaz önvalód megélését. Egyfajta felébredés ez – az itt és mostban.

 

Milyen további módszereket és irányzatokat ötvöz a bodywork?

 

Meditáció: A bodywork – a meditációhoz hasonlóan – a tudaton, a tudatosságon és a testtudatosságon alapul. Bodywork-folyamatokban nem előre meghatározott mozdulatok energetikai és érzelmi, gondolati hatásait vizsgáljuk, ahogy a jóga, hanem fordított a sorrend: a személyiségünk és lényünk energiái, érzelmei mozdítják a testünket, mint egy meditációban.

Jóga: Egy-egy bodywork-folyamatban nemcsak a fizikai testtel, hanem a finomtesttel, a pránatesttel, illetve az érzelmi és mentális testtel is dolgozunk. Mint ahogy a jógában is tapasztalható, sok minden tud változni a testi energetikai folyamatok során – akár anélkül is, hogy pontosan tudnánk, hogy mi történt. 

  
  

  Mi történik egy bodywork folyamatban?

  A módszerben egyaránt hangsúlyt kap az egyéni és kapcsolati munka is.

  A módszer fő hatótényezői: a testbehozás, csoportépítés és erőforráskeresés (bizalom, énerő). Egy-folyamat lezárulása után fontos a szavakban való megragadás és az élmények tudatosítása is.

   

  Kiknek ajánlott a bodywork?

   A bodywork nem betegségek gyógyítására ajánlott, hanem önismeretben fejlődni vágyóknak, valamint úton járók számára az egészségesség és a teljesség felé. Az egyesület foglalkozik önismereti csoportvezetők képzésével is, amely a pszichoterapeuta szakképzésben azonban nem akkreditált.

  A bodywork önismereti módszer a transzperszonális pszichológia, pontosabbn a wilberi integrál szemléleten alapul. Nonduális emberkép áll mögötte, vagyis az itt és most teljességéhez igyekszik segíteni.

  Ha szeretnél információkat kapni az induló csoportjainkról, akkor a gombra kattintva add meg a neved és az email címed.

  Kérdésed van? Írd meg nekünk:

  11 + 13 =