Mire jó az önismeret és egy önismereti elvonulás?

Sokan kérdezik tőlem, hogy miért jó, mi haszna van az önismeretnek. Azt is gyakran hallom, hogy „de hát én ismerem magam”. Mindez valahol teljesen érthető kérdés és felvetés. Ugyanakkor az a tapasztalat, hogy a működésünk csak egy kis része tudatos a hétköznapi éberség, a „normál” tudatállapot során és a tartalmaink nagy része tudattalan. Ettől ezek a tartalmak még működnek és hatnak az életünkre, csak épp nem vesszük észre. Legfeljebb annyit érzékelünk, hogy az élet egyes területein nehezen birkózunk meg helyzetekkel, vagy éppen rendszeresen visszatérnek problémák, vagy akár furcsán reagálunk bizonyos szituációkban, amit magunk sem értünk, s akár rendszeres, furcsa, s bizarr gondolataink támadhatnak, sőt intenzív, visszatérő álmok jelentkeznek. Mindez azt jelzi, hogy tudattalanunkban történik valami.

Valami változni akar.

Képzeld el, hogy a tudattalan egy óriási láthatatlan hátizsák a hátadon, amiben nagy kövek is vannak. A terhét megszoktad, hisz egész életedben ezzel voltál, így fel sem tűnik, hogy mennyi energiát vesz el nap, mint nap, hogy cipeld. Az önismereti út során lehetőséged van a nehéz tudattartalmaktól – a nagy kövektől – megszabadulni. Ahogy egy követ leteszel, máris érezhető, hogy mennyivel könnyebb így létezni. Hirtelen több energiád lesz magadra, a családodra, a munkádra, egyszerűen az életre. Lehet, hogy vannak fontos kövek, amiket szívesen cipelsz egészen addig, amíg szükséged van rá. S az a szép az egészben, hogy ez is rendben van. A cél az, hogy a már Téged nem szolgáló, „felesleges” tartalmakat átdolgozzuk.

Tehát az önismeret egy olyan út, ahol megtanuljuk kisebb-nagyobb köveinket szépen elengedni, hogy könnyebb, boldogabb életet élhessünk. Erről mindenki a saját bőrén megtapasztalva szerezhet csak bizonyosságot.

Na, jó. És hogyan lehet a terheinket elengedni, a tartalmakat átdolgozni?

Az önismeretre rengeteg lehetőség van. Egy tudattartalom úgy tud megváltozni, egy minta úgy tud csak átalakulni, ha először tudatosul, azaz felismered, hogy „Basszus… hát ezért reagálok mindig így” vagy „ezért nem tudom kezelni ezeket a helyzeteket” és ez nem pusztán egy kognitív, fejben történő megértés, hanem tényleg mélyen, a szívedben átlátod és átérzed a súlyát.

Röviden felvázolva ez a menete: megengedni – felengedni – átengedni – elengedni. Lépésről lépésre.

Ez annyit tesz, hogy elöször egyáltalán megengedem magamnak, hogy egy tartalom (gondolat, érzés, kép) a felszínre jöjjön, azaz elnyomás és figyelem elterelés helyett a figyelmem adom neki. Ettől véd minket az összes elhárító mechanizmusunk, mint például tagadás („ez meg sem történt”, „az nem is úgy volt”, „biztos rosszul emlékszem”), elnyomás, elfojtás, mellé figyelés… és még rengeteg más. Ebben sokat tudnak az önismereti módszerek segíteni. Ha az átengedés valóban megtörténik, akkor az elengedés, a kikönnyülés sok esetben természetszerűleg bekövetkezik.

Az integrál pszichológia szemszögéből azt szoktuk mondani, hogy az önismereti útnak 3 alappillére van:

  1. Egyéni munka: terápia, önismereti kísérés, egyéni konzultáció, ahol kizárólag rajtad a fókusz, a saját mélylélektani tartalmaiddal foglalkozhatsz.
  2. Csoportos önismeret: ez többnyire módszer specifikus, azaz pszichodráma, bodywork, állítás, integratív csoport… stb., ahol már a szociális viselkedés a csoportdinamikai háttérrel, azaz olyan tartalmakkal is dolgozhatsz, ami az emberi kapcsolatokon, kapcsolódásokon keresztül megközelíthető.
  3. Meditáció: az előző folyamatok többnyire a személyiség megerősítésén dolgoznak, míg a meditáció a tudat felébresztését, a személyiség meghaladását segíti elő. Erre a meditáción kívül is számos lehetőség van, hisz van olyan szemléletű csoportos módszer – pl. bodywork, ami ezzel is képes dolgozni, illetve egy erre nyitott egyéni kísérővel is elősegíthető a folyamat.
A cikket írta:
Veréb Szandra

Veréb Szandra

Integrál önismereti tanácsadó, képződő Bodywork csoportvezető, Orientális táncos, Theta Healing konzulens, Dúla

www.verebszandra.com Táncosként mindig is érdekelt a test és tudat kapcsolata, egyféle kulcsnak vagy átjárónak érzékeltem a mélyebb rétegeimhez. Az áramlás tapasztalása is a tánccal kezdődött, s a Bodywork megismerésével mindez tudatosult. Azért szeretem ezt a módszert, mert valóban összetett, a tudat teljes spektrumát képes elérni.

Bővebben...

A prenatális, preverbális (születés előtti, kisgyermekkori) szintektől a személyiségen át a transzperszonláis, személyiségen túli szintekig, ezáltal is tágítva a tudatot. A bodywork szabadsága abban rejlik, hogy bármi lehetséges – lehet az, ami van -, s ezért olykor tartalmaz dramatikus, állításos, meditatív, transz, áramlás… stb. elemeket is. Így bármilyen helyzettel, problémával érkeznek a csoportba, a tér intelligenciájával, türelemmel és intuitív vezetéssel azt meg lehet érinteni. Tehát amellett, hogy a tudatunk tágul és a lét mélyebb kérdéseire is választ talál, ébredezik; személyiségünk – a „meder” – képes erősödni, növekedni, s segíteni minket a felébredés felé. Ezen az úton tudlak segíteni, bármi is az irány. Kísérőként alázattal, szeretettel és tisztelettel kísérlek az utadon. Olykor vagyok a lámpás, aki irányt mutat, s olykor egy árnyék, aki csendben követ, s így együtt megyünk az utadon-utunkon. Vagyok a fészek, aki biztonságot ad és néha a gonosz, aki a legbensőbb démonjaidat testesíti meg. A vásznad vagyok, melyre a bensőd vetül – s együtt nézzük ezt a filmet. Vagyok a lift, mely – ha kéred – a pokolba visz, s ugyanez visz a mennyekbe is, s vagyok a híd, mely mindezt, s részeidet összeköti.

Mire jó egy elvonulás és miben különbözik a workshoptól vagy egy zárt csoporttól?

Egy elvonuláson megismerkedhetsz az adott módszerrel – jelen esetben a bodywork-kel, illetve mélyítheted eddigi tapasztalataidat. Ez abban különbözik egy rövid workshoptól vagy egy hosszabb, rendszeres csoporttól, hogy itt konkrétan elvonulunk, azaz a megszokott hétköznapi környezettől távol merülünk testünk-lelkünk mélyére. Továbbá itt nagyobb hangsúlyt kap a közösség, hiszen több napot együtt töltünk, mely szabadidős és szervezett közösségi programokat is tartalmaz. Mindemellett az életmód is fontos szerepet kap.

Itt együtt gyakorolhatjuk az integrál életmód alapjait:

  • egyéni belső világ: önismeret, meditáció;
  • egyéni külső: jóga, mozgás és egészséges táplálkozás;
  • közös belső világ: közösségi együttlét, csoport terek áramlásban;
  • közös külső világ: egy olyan értékrend megtapasztalása, esetleg magunkévá tétele, gyakorlása, s képviselete, melyben helyet kap az egészség, az önismeret, a közösség, az együttérzés, a természet.

Ezt spiráldinamikailag zöld, a wilberi szemlélet szerint integrál értékrendnek nevezzük. Egy rövid csoport vagy workshop lehetőséget nyújt arra, hogy betekintést kapj a módszerbe, s megismerkedj a csoport vezetőivel, s hogy esetleg egy célzott témán dolgozz – pl. énhatárok, amire a workshop létrejött. Egy hosszabb, és zárt csoporton (min. 100 -250 óra) az elköteleződés után már csak azok vesznek részt, akiknek szándékukban áll végig csinálni a csoportot. Ez lehetővé teszi, hogy egy biztonságos, bizalmi tér alakuljon ki, a csoporttagok és a vezetők összeszoknak, megismerik egymást és ezáltal az egyének mélylélektani tartalmakat is megdolgozhassanak. Ezen felül a csoport rendszerességéből (2-3 hetente) adódóan ezen műfajnál a legnagyobb az integráció lehetősége, azaz az átélt tapasztalatok és élmények a hétköznapokba és a személyiségbe könnyebben beépíthetőek. Akkor ajánlom figyelmedbe az önismereti elvonulást, ha szívesen kimozdulsz a megszokott környezetedből a természetbe, ha szeretnél új emberekkel kapcsolódni, vagy ha épp mélységre vágysz, de nincs lehetőséged, hogy egy hosszú távú csoportra járj, ha szeretnél az életmódodon csiszolni, mintát kapni, és ha vonz a közösségi program vagy épp az egyedüllét, a befelé fordulás lehetősége. Ha erre a cikkre hivatkozol, amikor jelentkezel nálam, akkor a március 15-ig érvényes 35.000,- Ft-os kedvezményes áron tarthatsz velünk. Szeretettel várunk!