A szexualitásról, intimitásról nehezen beszélünk őszintén. Kevesekkel merjük megosztani az ezekkel kapcsolatos érzéseinket és gondolataikat, mert tabuk és szégyen övezi őket. Úgy tanultuk, hogy nem illik ilyenről mások előtt beszélni. Te hogy vagy ezzel? 

Elgondolkodtál már azon, hogy te miként éled meg a szexualitásodat? Az intimitást? Úgy, ahogy neked jó? Őszintén? Használod a szexualitásodat, és ha igen, akkor mire? Így kerülsz közel a párodhoz? Szexszel vezeted le a feszültséged? Így éled át az egységet? Melyik jellemzi leginkább a kapcsolataidat: szenvedély – passzivitás, önátadás – önfeladás, megcsalás – hűség; csábítás – hódítás; ítélkezés – szégyen, árulás – biztonság; adok – kapok, hiány – elárasztás?

Milyen szerepben érzed magad otthonosan: jó kislány/jófiú – ribanc/macsó? Tudod-e tartani vagy épp átlépni a határaidat?

 

Jaj, bocsánat! Ezeket nem illik megkérdezni? Nyilvánosan meg főleg?!

Félre értés nem essék, nem gondolom, hogy ezt ország-világ előtt kell megvitatni. Viszont tabusítani pont ennyire értelmetlen és káros. Bármennyire közhelyesen hangzik, hiszem, hogy már önmagában az sokat segít, ha beszélünk róla. Akár baráti beszélgetésben, akár egyéni terápiában, akár önismereti csoportban. A fentiek közül én mindhármat próbáltam. Nekem a bodywork csoport adta a legtöbbet. És tudod miért? Elmesélem.

Számomra a szexuális vágy megélése könnyű. Sőt, jól bevált eszközként használom, nyíltan csábítok. Szeretem látni, ahogy az emberek zavarba jönnek körülöttem. Könnyűvérű. Jó szó, de mégsem. Ez is csapda. Önismereti utam előtt nálam az volt az alaphelyzet, hogy ha egy ágyban fekszem egy férfivel, és nem dug meg, akkor valami baj van velem. Nem kíván, nem szeret, el fog hagyni…

 

Honnan indultam?

„Nem vagyok elég jó! Nem kapok elég figyelmet!” – Kislányként csúnyácskának éltem meg magam. Aztán tinédzserként egyszer csak női testem lett. Formás és kerek. Felfedeztem, hogy ezzel hatással vagyok a fiúkra. Immáron két fegyverem van. A testem és az eszem. Mi sem egyszerűbb… Okosan kell használnom a testem. Félre értés ne essék, nem éltem belőle. Csak megtaláltam egy formáját annak, hogy el tudjam érni a vágyott figyelmet.

Mai fejjel és szívvel már tudom, hogy a szexualitás számomra egyet jelentett a szimbiotikus kapcsolódással. Ez akkor még nem volt tudatos. Akkor úgy éltem meg, hogy „szerelmes vagyok”, és ez mindent felülírt. Azt hittem, hogy úgy tudom a fiút megszerezni, ha lefekszem vele. Mert akkor majd Ő is az lesz. De nem lett. Az ilyen esetek után nagyon sajnáltam magam, szerintem tök jogosan. Ma azt mondom, hogy a fiú csak elvette azt, amit felkínáltam neki. Sokszor voltam harmadik. Erős szégyenben és bűntudatban, mégis újra és újra ismételve a megszokott köröket. Mert ezt ismertem, ez adott nekem biztonságot.

A cikket írta:
Paku Veronika

Paku Veronika

Integrál személyiségfejlesztő tanácsadó, képződő Bodywork asszisztens

2012-ben indultam el önismeretben az Integrál Akadémián, és azóta is úton vagyok.

Az ott eltöltött három év alatt találkoztam különböző csoportterápiás módszerekkel: pszichodráma, gestalt terápiás csoport, flow. Megtapasztaltam a zárt csoportban rejlő fejlődés élményét, a biztonságos tér működését, a szabadtánc örömét, és azt, hogy milyen érzés őszintének és bátornak lenni.

Amit a bodyworkben – és később ennek köszönhetően egy csodálatos férfi mellett – felfedezhettem és megtanulhattam, az a szexen kívüli intimitás. Hogy intimitást adhatok és kaphatok más módokon is, nem csak a szexen keresztül. Az együtt alvás, a puha és finom érintések, a közös tánc varázsa. Emellett megtanultam bátran kifejezni és megélni a vágyaimat. És ami engem is meglepett: ez olykor, egy hosszú nap végén nem más, mint egy jó alvás. A párom csupasz bőrét érezve. Hangsúlyozom, hogy ez az ÉN utam. Mindegyikünké más és más. Más megélés, tapasztalás….

 

Bodywork és szexualitás

A bodyworkben energiákkal és mozdulatokkal dolgozunk. A cél, hogy megismerd és elmélyülj az intimitás különböző formáiban, és megtapasztald, hogy az intimitás nem csak a szexualitásra korlátozódik. A közelség és az intimitás testi szinten tud a leginkább gyógyítani.

Úristen, orgia!?

NEM! Megélheted a szexualitásodat is, beszélhetsz róla, azonban a csókolózás, a nemi szervek érintése, a ruha alá nyúlás nem megengedett. A finom testi fókuszban érezheted a szexuális energia áramlását, magyarán a szexuális vágyat és a szexuális öröm valamilyen formáját. A cél, hogy te urald ezt az energiát, megengedd, megéld, és ne fojtsd le. Ezt Pecsenka Nóri (bodywork tréner) igen találóan úgy írta le, hogy: „nem az eperben van az eper íze, hanem a te nyelveden.” A te képességed, hogy hogyan tudsz rá reagálni. Te éled meg, és a te felelősséged, hogy mit kezdesz ezzel az energiával.

Intimitás és szexuális energia megélése egy idegennel?!

Lehet, hogy ez rosszul hangzik, de önismereti munkában a társad nem más, mint egy eszköz, egy projekciós felület. A csoport pedig egyfajta „laboratórium”, ahol biztonságos környezetben kísérletezhetünk. Kevésbé tudományosan pedig Szilvi tapasztalását osztanám meg veletek, aki Bennó Zsuzsival vezetett 8 alkalmas zárt csoportomba vett részt:

” Olyan megélések értek a bodywork során, ami fényt gyújtott bennem, irányt mutatnak a „hogyan tovább”-ban. A felismerések és a katarzis gyakran abból adódik, hogy valamit agyban ugyan már rég tudok magamról, de most végre párosult hozzá a megélés, az „AHA” élmény. Én tapasztalom és hiszem, hogy valódi változás a megéléssel indul bennünk. A bodywork segítségével mindent átélek, amire megértem, hogy szembenézzek vele. A test nem hazudik. A megélés nem hazudik. Aki agyban pompásan tudja magát szabotálni egy önismereti folyamatban, annak melegen ajánlom! 🙂 Mindemellett az valami elképesztő érzés, hogy olyan emberekkel kerül meglepően intim kapcsolatba, olyan emberek iránt leszel képes mély bizalmat táplálni, akiket igazából alig ismersz. Egy ilyen folyamatban nincs álarc. Vagy legalábbis a fölösleges elég gyorsan lehullik. Talán az álarcok nélkül mindenki jobban ismerné a másik igazi lényét. Azt, ami tényleg belőlünk fakad. Amire azt tudom mondani, hogy ez is Én vagyok, és ez is rendben van a világban!”

Szilvi

És akkor kicsit tudományosabban is, miért bodywork?

A testből kiinduló munka

Lehet, hogy furcsán hangzik, de valójában elvétve vagyunk tudatában saját testünknek és működésének. Az orientációs képességek módszertana szerint:

„A testtudat fejlesztésének lényege, hogy meghatározott mozgásformákon, gyakorlatokon keresztül egy aktív, testre irányuló figyelmi állapotot hozzunk létre. Ebben a fókuszált állapotban újfajta módon élhetjük meg testünket, testünkben való létünket. A megtapasztalások hozzásegítenek ahhoz, hogy önmagunkat egységesebben éljük át, és kiegyensúlyozottabban legyünk jelen a testünkben.”

(Forrás: Fazekasné dr. Fenyvesi Margit, főiskolai tanár, ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, 2013)

A bodyworkben az egyik legfontosabb célunk az érintés, a mozgás és a mozdulatok, valamint a különböző testek összekapcsolása a figyelem terünkben. Amint ezek harmóniája vezeti mozgásunkat, „kívül” megjelenik a szépség, “belül” pedig megtörténik a jelenlét tudatosítása. Ami egyszerre átélés és a jelen vagyok élmény. Ennek eléréshez többféle gyakorlat közül válogathatunk: sétálómeditáció, ízületnyitásos gyakorlatok, masszázsok, földelő gyakorlatok, légzéssel való testbehozás, képzelettel dolgozó technikák vagy a páros egyensúly gyakorlatok. Kezdő csoportoknál pontos és gyakori instrukciókkal vezetünk a folyamatok során, hogy minél több lehetőséget megajánljunk, ezzel is segítve a test és a mozdulatok felszabadítását, a testbe való megérkezést.

Ahogy Mooji mondta:

„Ha az Ént csak a testtel-elmével-személyiséggel azonosítjátok, akkor a személyiség feladata és felelőssége lesz, hogy a test létére vigyázzon, gondoskodjon róla. De ha az Ént az univerzális tudatossággal azonosítjátok, akkor az univerzum feladata lesz, hogy vigyázzon rátok, testetek létére. És jobb munkát fog végezni, mint amire az elmétek képes.”

 

Miért a csoport?

Bármilyen jellegű is egy csoport, az első és legfontosabb szerepe a „nem vagyok egyedül” érzés megélése. Másnak is vannak problémái, más sem tökéletes, másnak is vannak elakadási, és még hosszan sorolhatnám. A csoporttagokkal való kapcsolódás során átélhető a kölcsönösség és az elfogadás. Az élmények közös megtapasztalása, a kimutatott és megélt nehéz érzések és azok elfogadása érzelmi biztonságot teremt.

Ezért fontos, hogy az első alkalommal megtörténjen a reális kapcsolatok bemutatása is. Ne lappangjon semmi, ne maradjon titok a csoporton belül, hogy minél bátrabban ki lehessen mondani bármit, ami van. Ami éppen a legigazabb benned, bennem vagy bárkiben közülünk. Akár a kapcsolati térben megjelenő projekciókat is, és így kialakulhasson a csoporttagokban a megtartottság és elfogadottság élménye. Ebben a környezetben válhat egy múltbéli kapcsolati blokk átélhetővé és kibírhatóvá.

Bodywork az Integrál szemléletben és a 4 kvadránsban

A négy kvadráns az integrál rendszer alapja, mely egyben hozzásegít az integrál látásmód kifejlesztéséhez is. A megnyilvánult világ minden eseményének három alapvető dimenziója van, az „én”, a „mi” és az „az” dimenziók. Ez azt jelenti, hogy minden történést „nézhetünk az „én” szemszögéből (hogy én hogyan látom és milyennek érzem az eseményt), a „mi” szemszögéből (hogy rajtam kívül mások hogyan látják) vagy az „az” szemszögéből (ezek az eseménnyel kapcsolatos objektív tények)” (Wilber, 2008).

Hamarosan induló workshopunk a témában: