Generál Péter az egyik legismertebb executive coach ma Magyarországon. Rengeteg eszközt tartalmazó repertoárjából a bodywork is gyakran előkerül, melyet előszeretettel használ csoportos folyamatokban. S hogy miért tartja hatékonynak ezt a módszert, és mi köze van a kutyák hallásának a bodyworkhöz? Rövid interjúnkból természetesen minden kiderül.

– Először is nagyon köszönjük, hogy elfogadtad a megkeresésünket. Több mint 3 évtizede foglalkozol vezetők fejlesztésével, így banálisnak tűnhet az első kérdés:

szerinted miért fontos önismerettel foglalkoznunk?

– Az önismeret növelésével ráláthatunk arra, hogy mi a szerepünk az ismétlődő problémáink, főként pedig kapcsolati konfliktusaink kialakulásában, és mit tehetünk azért, hogy ezeket a nehézségeket meghaladjuk.

Ugyanis minél jobban ismerem magam, annál könnyebben tudok saját tengelyemben állva hitelesen és szabadon együttműködni a külvilággal.

– És vezetőként miért tartod fontosnak az önismeretet?

– Minél „feljebb” van valaki egy szervezetben, annál inkább a „people managementről” szól a munkája, azaz egyre fontosabb számára a jó együttműködés másokkal, a kapcsolatainak a minősége, az EQ-ja (Érzelmi Intelligencia). Saját magával, saját „nyomógombjaival” is tisztában kell lennie, hogy el tudja kerülni a játszmák kialakulását a beosztottjaival. Kellő önismerettel sikeresebben tudja motiválni őket, és általában a közös munka is sokkal örömtelibb. Szülőként – és persze vezetőként is – sokan kerülnek a „nagy” szerepébe mondván, hogy „én azt jobban tudom”, „én majd megoldom”.

– A munkád során te mit tapasztalsz? Milyen kihívásokkal küzdenek a kontroll területén a vezetők?

– Rengeteg olyan emberrel találkozom, aki maximalista, csak a 120% az elég, és ebből az következik, hogy senki nem tudja olyan jól csinálni a dolgokat, mint ő. Ezért türelmetlen lesz másokkal szemben, és mivel nem bízik, nincs meg a bizalma abban, hogy más is elég jól fogja csinálni az adott dolgot, túlkontrollálási igénnyel lép fel szinte mindennel kapcsolatban. Sok vezető néha pont emiatt nem lesz hatékony, hiszen nem látja, hogy a 120% nem mindig szükséges, és hogy épp ez a mikomenedzsement hátráltatja a folyamatokat.

– Említetted a bizalom szót. Szerinted a bizalom hogy függ össze a „control freak”-séggel?

– Nem tudom, hogy ok-okozati összefüggés van-e e kettő között. Inkább azt mondanám, hogy e kettőnek közös az eredete. Ahhoz nagyon kell bízni a világban, a munkatársakban, hogy el tudjam engedni azt a kontrollt, ami már kontraproduktív. Ez a bizalom és biztonságérzet viszont nagyon kicsi korban alakul ki. Kevés olyan „született vezető” van, aki igazán erős és biztonságos közegben nőtt fel: ők az életet egyfajta játéktérnek élik meg, ahol kísérletezhetnek, és néha tanulnak, néha sikerük van.

Ha a gyerekkorban nem alakult ki az életbe vetett feltétlen bizalom, akkor komoly önismereti munkával lehet bepótolni ezeket a hiányokat. Én hiszem azt, hogy ez lehetséges.

– Igen, mi is… Az önismereti munkához a bodywork pedig jó módszer lehet. Mivel te is több helyzetben használod, kíváncsi lennék arra, neked milyen tapasztalataid vannak.

– Mivel egy vezető életének nagy részét racionális gondolkodással tölti, verbális csatornákon keresztül kommunikál, a világot vizuálisan érzékeli, ezeken a síkokon terhelődik túl különféle ingerekkel. Egy bodywork workshop már a szokatlansága, újszerűsége miatt is olyan hatással bírhat, amilyennel addigi élete során nem találkozott. Ez nem egy következő tréning, amire feliratkozik.

A bodywork ugyanis egy olyan síkot céloz meg, ami a védekezési mechanizmusokon túl található.

A bodywork nemverbális eszközökkel, a testtel és a mozgással dolgozik.

– Ha jól tudom, te magad is több bodywork csoporton voltál jelen résztvevőként. Mesélnél kicsit a saját megéléseidről?

– Őszintén szólva legelőször az izgatott a dologban, hogy lehet ismerkedni, lehet kapcsolódni új emberekhez, akár csinos nőkhöz. (nevet) Egy jó ideig nem is láttam többet ebben az egészben, majd megtapasztaltam valamit, amit talán leginkább az „intimitás” szóval illetnék. És ez a fajta intimitás nem is egy másik emberhez való mély kapcsolódás élményét nyújtja, hanem sokkal inkább az önmagammal való kapcsolódásét, miközben kapcsolódom egy másik emberhez.

Ezek után változni kezdtek a kapcsolataim a valós életemben is, másként kezdtem látni az embereket. Olyan értékeket fedeztem fel másokban, amelyeket korábban nem biztos, hogy érzékeltem volna.

– És mit tapasztaltál akkor, amikor az általad vezetett csoportokba vitted be a bodywork módszerét?

– Bár nap mint nap business környezetben dolgozom, magánemberként sokféle önismereti módszert kipróbáltam: pszichodráma, családállítás, persze a bodywork, de mondhatnám a jógát, a mozgásmeditációt vagy akár a különféle mindfulness technikákat is. És igen, sokszor próbálok bevinni egy-egy ilyen szokatlannak tűnő gyakorlatot a tréningcsoportjaimba is.

Az első meghökkenés után – mint például akkor, amikor egy totál idegen szemébe 2-3 percig nézünk – sokszor jön a frusztráció, a feszültség, meg a menekülés, de ha ezen keresztülvergődjük magunkat, valami meglepően pozitív és erős dolgot élhetünk át. Számomra ez egy szimbolikus gyakorlat is egyben. Egy másik szempár figyelése közben elengedhetem a kényszert, hogy tennem kell valamit, hogy teljesítenem kell, hogy mutatnom kell valamit a másiknak. Megtapasztalható a létezés öröme.

Egyik kedvenc mondatom, hogy az ember nem „human doing”, hanem „human being”. A bodyworkön keresztül élményszinten pont ezt a „levést” lehet megtapasztalni, ennek az örömét és a gyógyító hatását.

-Szerinted kiknek lehet hasznos egy ilyen „üzleti” bodywork csoport?

-Én azért tartok nagyon-nagyon hasznosnak egy ilyen csoportot, mert valószínűleg egy teljesen újszerű élményt fog nyújtani, hiszen ilyen munkamóddal ritkán találkozhatunk ‘corporate’ környezetben. Új készségekre tehetünk szert, új kommunikációs csatornákat építhetünk ki, olyanokat, amilyeneket korábban nem használtunk. És olyan belső rezdüléseinket figyelhetjük meg, amelyeket addig nem. Kicsit olyan ez, mint a kutya hallása. Ő sokkal szélesebb frekvenciasávokon hall, mint mi. Nos, a bodywork pedig pont a „hallásunkat” finomítja. Na, igen… És a végén talán azt is hallani fogjuk, amit még a kutyák sem.

Az interjút készítette, és aki kérdez:

Göncz Diána

Göncz Diána

bodywork asszisztens, kommunikációs szakember

Aki válaszol:
Generál Péter

Generál Péter

executive coach, ICF Professional Certified Coach, közgazdász, a GROW Csoport akkreditált Integratív Coach Képzésének alapítója.

A témához kapcsolódó csoportok: