Növeli a gyógyszerek hatásfokát, csökkenti a kismamák depressziós tüneteit, ellenállóbbá tehet a daganatos betegségek ellen… Szinte végtelen élethelyzetben és életterületen hat jótékonyan az érintés. A gyógyászat és persze az egészségügy sem lehet kivétel ez alól. A Berkeley Egyetem megdöbbentő kutatási kitekintőjéből további részletek derülnek ki. 

Kezdésként jöjjön két amerikai kutató, Jim Coan és Richard Davidson rendhagyó kutatása: ők agyi fMRI felvételeket készítettek olyan kísérleti alanyokról, akiket fülsüketítő fehér zajnak tettek ki. A zaj hatására a stressz és a fenyegetettség hatásáért felelős agyi régiók (amygdala) felfokozott aktivitást mutattak a felvételen. A kísérlet másik csoportjában a teszt hasonlóan zajlott, azonban a zajnak kitett résztvevő partnere (házastársa, párja) jelen volt és simogatta a kísérleti alany karját. Csodálatos módon a félelem és a fenyegetettség központ az agyban nem mutatott semmilyen aktivitást, tehát az érintés kikapcsolta a fenyegetettség „gombot”

Tiffany Field, aki a csecsemőkre ható és anyatejjel felérő érintések hatásait vizsgálta, az autizmus területén is végzett kutatásokat. Field eredményei azt mutatják, hogy bár az autista gyermekek jellemzően nem kedvelik a testi érintést, mégis szeretik, ha a szüleik vagy a terapeutájuk megmasszírozza őket.  

Van egy másik kísérlet is az újszülöttekkel, mely során az immunsejtek mennyiségét vizsgálták anyatejes babákon. Az egyik csoportban csak anyatejet kaptak a picikék cumisüvegből, érintés nélkül. A másik csoportban kézbe is vették őket, de ugyanúgy anyatejjel is táplálták őket. Az egyedüli különbség az érintés volt. Azt találták, hogy az első csoporthoz tartozó babák NK (natural killer) fehérvérsejtjeinek száma 0 volt, egyszerűen nem termelődött ez a sejt, míg a másik babáké jelentősen megnövekedett. A dolog érdekessége az, hogy ezek a bizonyos NK sejtek az első vonalbeli harcosaink a tumor elleni védekezésben. 

Jelen esetben tehát az látható, hogy az érintéseket is kapó babák esetében termelődött ez a sejt, így tehát az ők felkészültebbek a daganatos betegségek ellen: az érintés hozzájárulhat a daganatok megelőzéséhez is. 

 

Jelen esetben tehát az látható, hogy az érintéseket is kapó babák esetében termelődött ez a sejt, így tehát az ők felkészültebbek a daganatos betegségek ellen: az érintés hozzájárulhat a daganatok megelőzéséhez is.

Az érintés gyógyít

Fotó: Katarzyna Bialasiewicz

Nemcsak csecsemőket, hanem várandós kismamákat és “friss” anyákat is vizsgáltak az érintésekkel összefüggésben. Egy pre- és perinatális tudományok területén végzett klinikai kutatás szerint a masszázsterápia csökkenti a várandós nők által tapasztalt fájdalmakat és mérsékeli a prenatális depresszió tüneteit a leendő anyákban és apákban egyaránt.

Az érintés megfelelő módja és használata a gyógyszerek hatásfokát is növeli: számos klinikai tanulmány vizsgálta, hogy az Alzheimeres páciensek állapotát, interperszonális kapcsolatait és depressziós tüneteit pozitívan befolyásolja az érintéses relaxáció. A Berkeley School of Public Health szerint a komplex betegségekkel diagnosztizált betegek túlélési esélyei nőnek, amikor az orvos gyengéden és bátorítóan megveregeti a vállukat, hátukat.  

A fenti szerteágazó eredmények ismeretében jogos a kérdés, hogy miért nem építi be a legtöbb terápiás iskola a saját eszköztárába az érintést mint terápiás eszközt? Az érintésterápia vagy masszázsterápia furcsa ötletnek tűnhet sokak számára (a Bodywork szerelmeseinek persze biztosan nem), a tudomány azonban több fronton is alátámasztja ennek a felvetésnek a létjogosultságát: az érintés nemcsak az izmainknak tesz jót, hanem a teljes fizikai és pszichés egészségünkre jótékony hatással bír.

Forrás

Hands-On Research. The Science of Touch. (Greater Good Science Center. UC Berkeley)

A stresszoldó módszerek elméleti háttere: a többrétű bolygóideg. (Integratív Terápiás Tér)

A Randomized Placebo-Controlled Trial of Massage Therapy on the Immune System of Preterm Infants. (In: Pediatrics. December 2012)

Szerző: Kálmán Móni

Szakmai lektor: Dr. Szabó Nikolett

Szerkesztő: Göncz Diána