Miben és hogyan segít neked a Bodywork mint önismereti út?

A Bodywork egy testből kiinduló, mozgáson alapuló önismereti módszer.

A tánc és a mozgás közel egyidős az emberiséggel. A mozgás segít kifejezni gondolatainkat, érzéseinket. Táncolunk, ha boldogok vagyunk, táncolunk ha szomorúak, feszültek és van amikor nyugodtan ringatózunk meghallva egy ismerős dallamot. Mozgunk szabályok szerint és mozdulunk szabadon. Testünk hűen tükrözi a bennünk zajló folyamatokat: elakad a lélegzetünk, összerezzenünk a félelemtől, remegünk a dühtől, és mélyet sóhajtunk bánatunkban. Mindannyiunknak egyedi mozgása van. Biztos veled is megesett már, hogy nagyon távolról felismerted egy közeli ismerősödet vagy barátodat.

A Bodywork tehát egy testtudatosságon alapuló csoportos önismereti módszer. Itt azonban nem előre meghatározott mozdulatok energetikai, érzelmi és gondolati hatásait vizsgáljuk magunkban, ahogy például a jógában. A sorrend fordított: a személyiségünk és lényünk energiái, érzelmei szabadon mozdítják a testünket. Nincsenek kötött mozdulatok, formák, ászanák. A Bodyworkben azon van a hangsúly, hogy az lehessen, ami van. 

Nem teljesítendő feladatok vannak, hanem helyzetekbe és szituációkba kerülsz, amik meghívják benned a témáidat.

A legigazabb mozdulataidra, a legigazabb kapcsolódásaidra találhatsz rá. Itt leteheted a szerepeidet vagy éppen felismerheted azokat, elengedheted az elvárásokat és szabadon mozdulhatsz az itt és mostban.

„… A Bodyworkben azon van a hangsúly, hogy hadd lehessen az, ami van…

HOGY NÉZ KI EGY BODYWORK ÖNISMERETI CSOPORT?

MIBEN SEGÍT NEKED A BODYWORK?

A Bodyworkben az érintések és mozdulatok hatására ezek a testedben lenyomatot hagyott korábbi élmények a felszínre kerülhetnek.

A pozitív minőségek megélését is kiműveljük, mint amilyen például az öröm, szeretet, biztonság és énerő. Lehet, hogy meglep, de a szeretet, az örömérzet, a biztonság és az énerő szintén erősíthető gyakorlással. A Bodywork csoportokban tehát gyakorolhatod a pozitív érzéseid, minőségeid felkutatását,  megélését, növelését is.

A Bodywork továbbnyúlhat az ez életi tapasztalatokon, hatásokon, és jelentős szerepet kap benne a magzati időszak, az inkarnáció (a földre leszületés) és a transzperszonális (a személyesen túli, a spirituális) megélések is. A transzperszonális területeken a cél az, hogy felismerd és közelebb kerülj valódi önmagadhoz, vagyis egyre inkább az „itt és most” teljességéhez segítenek, ahogy tudatosítod az élményeidet. 

HOGYAN DOLGOZHATSZ MAGADON A BODYWORK ÖNISMERETI CSOPORTOKON?

A csoport során többnyire párokban, triádokban, kisebb, négyes-ötös csoportokban, vagy a teljes csoporttal egyben dolgozunk. Ilyenkor megfigyelheted és tudatosíthatod, hogy a különböző érintések, mozdulatok, instrukciók hogyan hatnak rád, és kipróbálhatsz, kísérletezhetsz új minták, reakciók kialakításával is, s mivel csoportban zajlik a folyamat, azonnali visszajelzést kapsz csoporttársaidtól a hatásról, amit elértél.

Mozdulatoddal, érintéseddel hatsz rájuk, és ők viszont hatnak rád mozdulataikkal és érintéseikkel.

A pszichodrámához hasonlóan előfordul az is, hogy a csoport egyik tagja egyéni folyamatban főszereplővé válik, és a csoport kíséri őt ebben a folyamatban. Ilyenkor mindent, ami a testedben történik, megjelenítünk kívül, a külvilágban is. Ha például érzel egy melegséget a hátadon, akkor ezt megjelenítjük, és valaki melegséget fog adni a hátadnak. Ha érzel egy nyomást a karodon, akkor valaki nyomni fogja a karodat, és így tovább.

MIÉRT MŰKÖDHET A MÓDSZER A TE ESETEDBEN IS?

Különbség a pszichodrámához és más verbelitással dolgozó módszerekhez képest, hogy a Bodyworkben kevés verbalitás, azaz kevés beszéd van. Jellemzően az egyéni folyamatok elején van jelen a beszéd, és folyamat közben ez jelentősen lecsökken. Inkább egy-egy szó, fontos mondat hangzik el, s nincsenek párbeszédek. A pszichodrámától eltérően szerepcserék sincsenek.

A Bodyworkben a családállításhoz hasonlóan állítós terek is létrejöhetnek egy-egy folyamat közben, s ilyenkor ezzel a jelenséggel dolgozunk.

A Bodyworkben a beszédnélküliség mellett nagyon fontos eszköz a zene és a csend is. A folyamatok során tudatos zene- és csend választással segítünk téged az elmélyülésben. Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy részt vegyél bodywork csoportjainkon, akkor jelentkezz a csoportunkba! Ha kérdésed merül fel, akkor azt is felteheted egyesületünknek.

Ha szeretnél információkat kapni az induló csoportjainkról, akkor a gombra kattintva add meg a neved és az email címed.

Kérdésed van? Írd meg nekünk:

3 + 15 =